Очаквано мнозина са недоволни, а единствената надежда на инвестиралите средствата

...
 Очаквано мнозина са недоволни, а единствената надежда на инвестиралите средствата
Коментари Харесай

Горят ли милионерите в Лахана от новите поправки в ЗУТ

 Очаквано мнозина са недоволни, а единствената вяра на вложилите средствата си в сходни крайбрежни парцели, е измененията да не бъдат признати

Всякакво строителство на 100 метра от брега ще бъде неразрешено, с което апетитните терени, купувани от милионери в близкото минало на Лахана, в Созопол, Поморие, Бургас, Несебър, Обзор, Иракли и Царево, ще станат недостъпни за бъдещи вложения. Това се планува с корекция в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, която е била входирана неотдавна и е получила подписите на Делян Пеевски, Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов.

На процедура тази 100-метрова зона от брега във вътрешността и в този момент е неразрешена за строителство от 2008 година насам, само че това е единствено на хартия. В предходните и заключителните разпореждания на закона бе позволено възбраната да не важи за законно построени и позволени обекти по настоящи подробни устройствени проекти. Това разреши отчуждаването, замяната и реституирането на терени, в миналото принадлежащи към плажове и последвалото им включване към урбанизирани територии, написа 24chasa.bg.

Тъкмо тази „ малка врата ” в ЗУТЧК затваря новата смяна. Спира се строителството, без значение какво планува устройственият проект, а настрана от това се задължава локалните управляващи да трансформират проекта по този начин, че да не се дава опция за строителство в тези зони от тук нататък.

По Южното Черноморие общините посрещат,  меко казано, не изключително радостно вестта за смяната, тъй като в този момент би трябвало да прекрояват общите устройствени проекти, поради което ще се наложи да спрат планувани вложения, частни или публични.

В самия Бургас одобряват умерено препоръчаните промени, защото там няма доста свободни терени за строителство до морето, само че на юг и на север от регионалния център са  продадени имоти за милиони, които чакат своето застрояване по настоящите в този момент разпореждания на закона.

“Промените в закона няма да ни се отразят, защото не се постанова да вършим промени в общия организационен проект на Бургас. Засягат примерно зона “Хижите ” в парк “Росенец ”, само че там са частни терени ”, разяснява зам.-кметът по строителството на Бургас инж. Чанка Коралска.

В Поморие считат, че при всички случаи  измененията ще имат отражение в общината.

“Има си и положителните, и неприятните страни. За сметка на прекъсване на презастрояването, каквато е явно задачата на промените, ще се лимитират капиталовите планове в тази зона към брега ”, споделя основният проектант на общината арх. Деница Дечева.

Община Поморие тъкмо в този момент е в процедура по правене на нов общ организационен проект и арх. Дечева е предала на експертите плана за промени на закона, с цел да се съобразят с тях при правенето му.

Ограниченията обгръщат да вземем за пример част от притежателите на апетитните терени в местността Лахана, сред бургаския квартал “Сарафово ” и Поморие, която се трансформира в шлагер за богатите бургазлии в последните години. Един декар сега там върви сред 120 хиляди и 150 хиляди евро. Желаещите да се снабдят с къща на първа линия  със 180-градусова панорама към морето обаче ги чака неприятна изненада.
Лахана се обрисува като предстоящ квартал на богатите, където ще се позволява строителство с височина до 7 метра и доста зелени площи. Това значи дву- най-вече триетажни къщи.
Местните управляващи в Созопол са раздвоени за измененията.

“От една страна, е добре, че се мисли за екологията, само че това са доста хора, закупили парцели на едни цени, които в този момент ще се чудят какво да ги вършат ”, разясняват от общината. Ако препоръчаните промени бяха влезнали в действие преди 20 години, в този момент там нямаше да се пръкне баровски квартал като “Буджака ”, където има къщи и вили, безусловно кацнали на скалите над морето.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР